Rabu, 2 Mac 2011

Pengenalan Morhabshi

SEJARAH DAN LATAR BELAKANG

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Apa itu Morhabshi?

Menurut Wikipedia: Morhabshi (English: Myrrh) merupakan bahan resin berwarna merah keperangan, diambil daripada getah kering pokok Commiphora Myrrha. Tumbuhan ini juga tumbuh di negara Somalia dan bahagian timur Ethiopia. Bahan getah beberapa spesies Commiphora dan Balsamodendron lain turut dikenali sebagai Morhabshi (myrrh), termasuk dari C. erythraea (kadang kala dikenali sebagai Morhabshi India Timur (East Indian myrrh), C. opobalsamum dan Balsamodendronkua.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sejarah Penggunaan resin Morhabshi:

Ensiklopedia tersebut juga mencatatkan resin Morhabshi telah terkenal sejak zaman Mesir kuno. Myrrh merupakan asas kepada minyak wangi dan incense, dan amat dihargai pada zaman kuno klasik. Nilainya dikatakan melebihi dari emas yang sama berat dengannya. Pada zaman Rom Kuno, myrrh dinilai lima kali ganda berbanding frankincense, walaupun frankincence lebih popular ketika itu. Myrrh dibakar pada pengkuburan Rom Kuno bagi menutup bau yang dihasilkan dari mayat hangus. Diceritakan bahawa Maharaja Nero, iaitu Maharaja Rom telah membakar setahun nilai myrrh pada pengkuburan isterinya yang bernama Poppaea.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kajian Antarabangsa Terhadap Morhabshi

Oleh kerana bahan ini begitu unik dan menakjubkan, banyak penyelidikan telah dibuat ke atasnya. Antaranya, penyelidik telah memeriksa bahan individual bagi formula yang digunakan secara tradisional di Kuwait bagi mengurangkan glukos dalam darah bagi pesakit kencing manis. Hasilnya mendapati myrrh & susu getah aloe berkesan meningkatkan ketahanan glukos dalam tikus normal & tikus kencing manis.

Tindakan mencampur getah myrrh bersama cuka pula mampu meningkatkan keupayaannya menyingkirkan sekatan darah beku dan menghilangkan rasa sakit.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kegunaan Morhabshi dalam kebudayaan Melayu


Meskipun ramai yang merasakan baru pertama kali mendengar nama Morhabshi, namun ia sebenarnya bukanlah asing dalam kebudayaan Melayu. Orang Melayu menggelarnya 'kemenyan bunian' kerana keampuhannya menghindari gangguan makhluk halus. Bahagian yang paling penting ialah getahnya yang digunakan untuk menghalau atau menghindari makhluk ghaib tersebut. Di Malaysia khasiat Morhabshi dipercayai lebih awal diamalkan dalam masyarakat lain seperti Arab, Cina dan India.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Morhabshi dalam Perubatan Tradisional

Dipercayai resin Morhabshi memasuki Tanah Melayu dan dalam kehidupan orang Melayu melalui pergaulan dan persemendaan dengan masyarakat Arab yang ketika itu menguasai istana dan golongan bangsawan.

Berdasarkan pengamatan dan ilmu yang dimiliki nenek moyang kita, Morhabshi dicampurkan bersama minyak-minyak tertentu seperti minyak kelapa, zaiton, lenga (bijan), serai serta herba-herba seperti keduduk putih, bayam batu, lemuni, raja kayu, hempedu bumi, cekur dan sebagainya dapat menyembuhkan pelbagai penyakit kulit seperti kayap, barah, kudis, gatal-gatal serta sakit gigi, cirit-birit dan sebagainya. Campuran ini juga didapati berkesan menghentikan pendarahan luar (luka dan sebagainya).

Bagi yang kurang yakin dengan kehebatan nenek moyang kita, sila semak kembali perjalanan sejarah negara, terutama Empayar Melaka yang pernah menjadi pusat perdagangan, pusat penyebaran Islam, dan pusat perkembangan ilmu pengetahuan terhebat di zamannya.

Justeru adalah mustahil bangsa yang begitu hebat ketika itu tidak mempunyai teknologi perubatan mereka sendiri.

Di situlah bermulanya rahsia Minyak Morhabshi.::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Minyak Morhabshi kami diadun dengan lebih daripada 30 jenis herba tradisional tempatan.


TIADA SEBARANG DADAH, RACUN, ATAU BAHAN KIMIA.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Rujukan

Al-Awadi FM, Gumaa KA. Studies on the activity of individual plants of an antidiabetic plant mixture. Acta Diabetol Lat. 1987 Jan-Mar;24(1):37-41.
Yeung, HC, Handbook of Chinese Herbs and Formulas, vol. 1, Institute of Chinese Medicine, Los Angeles, 1983.
http://oneearthherbs.squarespace.com/important-herbs/myrrh-gum-commiphora-myrrha.html Alan Tillotson "Myrrh"
Layari juga: www.morhabbshi.com , http://morhabshi.blogspot.com http://en.wikipedia.org (BI) , http://ms.wikipedia.org (BM) , Kitab Attibbi Walhikmah tulisan Ustaz Hj Abdul Hamid, pengasas ramuan morhabshi

Pesan sekarang

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Siapa Pengasas Minyak Herba Morhabshi?

Beliau adalah Ustaz Haji Abdul Hamid Haji Ahmad, pensyarah di Maahad Islamiyah Derang Kedah. Selain ulama dan pendakwah, beliau amat cenderung dalam praktik perubatan alternatif meliputi kaedah perubatan Islam (doa & ayat Al-Quran), perubatan Melayu tradisional, perubatan berasaskan herba, dan kaedah perubatan homeopathy. Malah salah satu tugas beliau di maahad tersebut ialah bagi menyediakan perkhidmatan kesihatan di situ.

Almarhum telah menghasilkan dua buah kitab perubatan alternatif dan salah satu daripadanya ialah kitab "Al-Tabib Walhikmah". Sebuah lagi kitab (bertulisan Jawi) tidak ada dalam simpanan kami, justeru kami tidak akan mengulasnya.

Kitab "Al-Tabib Walhikmah" mengandungi petua-petua, ramuan-ramuan perubatan, doa-doa, serta ayat-ayat Al-Quran sebagai kaedah alternatif menyelesaikan masalah kehidupan. Kami tidak ada sebarang masalah untuk berkongsi kitab tersebut dengan anda.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Siapa kami?

Kami adalah pewaris generasi pertama dan kedua kepada Almarhum dan ditauliahkan untuk meneruskan pengeluaran Minyak Morhabshi. Malah kami telah memulakan pengeluaran dan pengedaran sejak 20 tahun yang lalu di bawah pengawasan almarhum yang merupakan nenda kami. Beliau telah kembali ke rahmatullah pada tahun 2004.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Minyak Morhabshi (1957):

Pastikan Sentiasa Bersama Disaat Memerlukan

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Minyak Morhabshi memang istimewa dan memang patut disimpan di rumah, di tempat kerja, dan di dalam kereta kerana kita tidak tahu bilakah kita akan memerlukannya. Lihat testimoni para pengguna produk herba ini.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Beberapa testimoni pelanggan Morhabshi...

Stroke dan Kebas Sebelah Badan

Nama : Normala Binti Md Desa email : mala.desa63@gmail.com Alamat : No 34,Lorong Mahsuri 4,Taman Mahsuri,11950,Bayan Baru,P.Pinang Telepon : 0135167414 Blog: http://cikgumala.blogspot.com Saya telah mengalami kemalangan jalanraya pada awal Mei lalu yang menyebabkan kecederaan pada bahagian kepala dan kesan dari kecederaan itu saya telah mengalami kebas dan lemah pada separuh dari tubuh saya sebelah kanan, dan setelah merujuk pada pakar dinyatakan saya menghidapi serangan strok TIA yang menyebabkan kesakitan dan kebas beberapa kali dalam tempoh 24 jam. Pada petang 24 Julai yang lalu saya menerima pesanan minyak morhabshi dan terus menggunakannya dengan mengurut bahagian sebelah badan yang kebas. Subhanallah...selepas solat Maghrib kesan kebas pada bahagian badan saya terasa beransur kurang. Sehingga kini saya teruskan rawatan mengurut sendiri bahagian badan saya dengan minyak Morhabshi. Kesan kebas dan lemah terasa berkurangan dan saya akan menjalani ujian ct scan pada 29 Julai ini mengikut jadual temu janji dengan doktor dan tak sabar untuk mengetahui perkembangannya.

Normala Binti Md Desa - Pulau PinangBARAH HATI

saya adalah pengamal perubatan tradisional. baru-baru ini saya dikunjungi pesakit barah hati yang kronik!! terlintas dihati saya ingin mencuba kemujarapan minyak morhabsi!!! lantas saya menyuruh pesakit tersebut menggunakan minyak tersebut dengan menitikkan minyak morhabshi lima titik kedalam air suam kemudian diminum airnya 3x sehari. ALHAMDULILLAH...nampak amat ketara perubahannya selepas 2 minggu dia mengamalkan seperti yang saya anjurkan, sehingga DOKTOR merasa hairan!!!

samsudin bin ibrahim - terengganu

Sakit Gigi

Minyak morhabshi ini sungguh berkesan untuk sakit gigi. Saya pernah mengalami sakit gigi di tengah malam sehingga berair mata menahannya. Alhamdulillah, saya segera teringat pada minyak morhabshi yang memang telah lama keluarga saya gunakan. Saya mencelup secebis kapas ke dalam minyak ini dan menyumbat ke dalam gigi yang berlubang. Malam itu saya boleh tidur lena dan bercadang utk ke klinik esoknya. Namun, sakit itu terus hilang dan tak pernah berulang. Alhamdulillah.

azura - PahangMinyak morhabshi yang BAGUS....

Sebelum Aidilfitri 2009 saya telah pun membuat pembelian minyak morhabshi ini dan telahpun menggunakannya. Saya juga telah memberi beberapa botol kepada kawan saya dan beliau telah memberikannya kepada datuk dan adik beliau yang mana datuk beliau mengalami sakit kaki yang tidak dapat dibengkokkan... alhamdullillah sebaik sahaja meyapu bahagian lutut tidka berapa lama kaki dapat dibengkok dan dapat bergerak dengan lebih baik. Adik beliau pula telah menitikkan minyak morhabshi ini ke atas gigi yang sakit dan alhamdulillah gigi beliau tidak berasa sakit lagi...Terima kasih kepada Cikgu Man atas minyak morhabshi ini dan kesyukuran atas limpah kurnia ALLAH SWT atas nikmat dan khasiat alam yang tiada bandingannya.

MD NIZAM BIN HASHIM - D

Lihat testimoni penuh.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

tahniah cheguman kerana berjaya memasarkan morhabshi melalui internet. Kami lebih mudah mendapat bekalan sekarang berbanding dulu. Alhamdulillah saya baru mendapat cucu lagi dan kiriman cikgu telah diterima sebelum raya. nampaknya cukup serasi dengan cucu baru saya ni.

Puan Aminah - Johor

Lihat testimoni penuh.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Alhamdulillah,minyak moharbshi sangat mujarab untuk kegatalan kulit akibat alahan baik alahan makanan ataupun peluh(heat rashes). Begitu juga untuk bisul dan jerawat akan mengecut dengan cepat. Tidak menjadi masalah kita sapu berulangkali pada tempat yang gatal sebab ia tiada kesan sampingan berbanding ubat sapuan doktor yang meninggalkan kesan tompok pada kulit terutama pada kulit muka selain kesan sampingan steroid. Selain itu minyak ini juga mujarab untuk sakit gigi,titikkan pada gigi yg sakit,insyaAllah sakit gigi hilang. Begitu juga untuk sakit perut,baik apa juga sakit perut termasuk senggugut,insyaAllah. Botol minyak moharbshi yg kecil dan diperbuat daripada plastik memudahkan kita untuk membawanya kemana-mana sebagai teman disaat kecemasan...

Puan Maymot - Johor

Tiada ulasan:

Catat Ulasan